Jawaban Interview Kenapa Daftar Dinisi dan Kekurangan Diri

Di dalam proses temuduga, kebiasaannya bakal pekerja akan mengalami kegagalan. Punca-Punca kegagalan terhitung; Gugup, Jawapan Keliru. Didalam proses ini, penilai atau HRD akan menyaksikan keperibadian bakal pekerja daripada sikap dan cara percakapannya, seterusnya dinilai mirip tersedia bakal pekerja ini kudu menyertai atau menyertai syarikat.


Di kesempatan ini saya mengidamkan berkongsi tips menjawab soalan semasa temuduga kerja, dan tips ini udah diguna pakai semasa saya lewat proses temuduga dan hasilnya Alhamdullilah Lulus. Berikut ialah kaedah temu duga yang baik untuk diterima:


Temuduga kerja di PT
Ketahui perihal Syarikat
Sebelum kamu menghantar permohonan kamu atau sebelum menekuni Ujian Temuduga, kamu diwajibkan untuk menyelidik berkaitan syarikat itu. Kamu bukan kudu paham semuanya, contohnya, layaknya yang saya alami semasa saya menemuduga Pt. Ypmi. Semasa temuduga PT Ypmi, saya menjawab begini:
“Pt. Yamaha Motor Parts Manufacturing Indonesia adalah syarikat yang mengeluarkan komponen motosikal Yamaha. Syarikat ini ditubuhkan terhadap th 1996. Product keluaran Pt. YPMI antaranya; Cylinder Head, Casting Wheel, Gravity Casting Wheel, Forget Piston.”


Secara generik, kamu kudu mengerti “Syarikat apa, bila ia ditubuhkan dan product yang dihasilkan”


Terkecuali kamu ditanya soalan “Terkecuali diterima, apakah kesediaan kamu?” dan “Apakah yang boleh kamu jalankan untuk Syarikat ini?” , inilah cara untuk menjawabnya.


Kalau diterima, apakah kesediaan kamu?: Saya bersedia berasal dari segi fizikal dan mental, dan kalau syarikat memerlukan Over.Time, Saya Bersedia!!!
Apa yang boleh kamu melaksanakan untuk syarikat ini?: Saya akan laksanakan kerja mengikut piawaian di syarikat ini.


Memperkenalkan diri
Ini adalah jawapan kepada sosialisasi diri semasa temuduga. Perkenalkan diri kamu, contohnya:
“Memperkenalkan julukan saya Fikri Irawan, 20 year, di sini saya menetap di Jati Asih, Bekasi dengan abang.”
Bagi yang dulu bekerja, boleh tambah “Sebelum ini saya bekerja di Alfamart selama setahun”.


Maksudnya perkenalkan diri secara ringkas, jangan amat panjang lebar dan sejarah kerja.


Kenapa awak mahu bekerja di sini?
Saya punya jawapan yang kuat kecuali kami ditanya soalan layaknya ini, jawapan yang betul ialah:
“Saya bukanlah seorang yang cerewet di dalam melacak kerja, dan apabila syarikat ini mengakses kekosongan jawatan saya tetap menghantar permohonan kepada syarikat ini, kerana niat saya tidak untuk melacak pengalaman tapi terlampau mendambakan bekerja untuk beroleh wang.


Jawapan Energi dan Kelemahan
Di sini, kebanyakan bakal pekerja akan tidak benar perihal daya dan kelemahan, untuk kelemahan kamu, jangan jawab apa sebenarnya kelemahan atau kelemahan kamu, jawab terkecuali tersebut kelemahan kamu namun masih boleh diperbaiki. Ini adalah jawapan yang betul apabila ditanya Kelemahan dan Daya semasa temu duga kerja:


Hiperbiola:


Keyakinan diri
Boleh bekerja bersama penuh semangat dan Bersedia untuk Kerja Lebih Jaman terhadap bila-bila era atau semasa perlop.


kelemahan:


Boros
Penambahbaikan: Selepas hari gaji saya akan pindahkan sebahagian daripada gaji saya ke akaun kakak saya untuk tabungankan atau simpan sehingga saya bukan mengambilnya tiap-tiap era atau untuk simpanan.
Gugup di area kerja terhadap hari pertama
Penambahbaikan: Saya akan mendengar dan jalankan apa yang bos suruh saya melaksanakan


Apakah maksud kerja yang baik?
Kerja yang baik ialah kerja yang mematuhi SOP kerja perusahaan.


Menjadi kalau kamu menghendaki pekerjaan yang baik, kamu wajib mematuhi lima prinsip di atas, lantas apakah pekerjaan yang paling baik?
Kerja paling baik ialah Bersedia di daerah kerja sepuluh minit sebelum kerja bermula.


Cara mengakibatkan Kad Kuning Paling Dicari mutakhir:
kaedah temuduga yang baik untuk diterima
bagaimana untuk menghadapi temu duga kerja untuk pemula
soalan dan jawapan temuduga untuk fresh graduate smk


Tersebut tips menjawab soalan temuduga kerja untuk fresh graduate dan yang berpengalaman, paling berarti bila ambil ujian temuduga kerja kena bertenang dan boleh kawal diri atau bukan gementar.


Semoga artikel tentang jawapan yang betul semasa temu duga untuk pemula berasal dari lepasan sekolah menengah boleh bermanfaat untuk kamu.