Penyakit Bintik Putih

Daftarikan.com – Terdapat pelbagai penyakit yang boleh menyerang ikan hiasan, salah satunya adalah penyakit bintik putih, penyakit ini sering menyerang ikan hiasan air tawar.

 

Salah satu punca utama adalah kerana kebersihan akuarium. Akuarium yang mendung dan kotor adalah pencetus utama hampir semua penyakit.

 

Sebelum ini, adakah anda tahu apa itu penyakit bintik putih? Pendek kata, penyakit inilah yang menyebabkan bintik-bintik putih pada kulit/ sisik ikan dan jika dibiarkan akan membiak.

 

Dan jangan ambil mudah, jika dibiarkan lama-kelamaan ia akan mengganggu kehidupan ikan dan tidak mustahil ia turut membawa kepada kematian.

 

Lalu, bagaimanakah cara untuk mengatasi penyakit bintik putih yang sering merisaukan pemelihara ikan hiasan ini? Sila lihat baik-baik ulasan di bawah:

 

1. Tingkatkan Oksigen dengan Memberi Aerator

 

Pada asasnya, ikan hiasan memerlukan oksigen, yang boleh membantu meningkatkan sistem imun ikan.

 

Selain itu, kualiti hidup ikan juga menjadi lebih baik dan dapat mengurangkan risiko tekanan bagi ikan hiasan.

 

Penyakit bintik putih boleh menyukarkan ikan hiasan untuk bernafas, jadi sistem pengudaraan yang baik dapat membantu ikan bernafas.

 

Dan jika ikan tidak terdedah kepada bintik putih, penambahan aerator akan mengurangkan risiko ikan dijangkiti penyakit bintik putih.

2. Beri Methylene Blue

 

Penternak ikan hiasan, biasanya menggunakan ubat ini untuk merawat ikan yang terkena kulat, protozoa dan mikroorganisma lain.

 

Methyl blue sangat mudah didapati di kedai ikan, ianya cair dan berwarna biru serta harganya sendiri agak murah.

 

Tetapi dalam menggunakannya, anda tidak boleh menggunakannya terlalu banyak, untuk akuarium kecil 20 cm, hanya berikan 1-2 titis.

 

Sebaiknya jangan masukkan methyl blue terus ke dalam air akuarium, bancuh dulu dengan sedikit air, baru boleh masukkan dan jangan letak di satu tempat secara merata di seluruh akuarium.

 

3. Tetapkan Suhu Air Sekitar 30 darjah Celsius

 

Perkara seterusnya yang perlu anda perhatikan untuk mengatasi penyakit bintik putih pada ikan hiasan ialah mengawal suhu air. Tetapkan suhu air kepada sekitar 30 darjah Celsius.

 

Ternyata suhu air yang tinggi boleh menyukarkan parasit yang menyebabkan bintik putih membiak, selain itu parasit yang sedia ada juga akan mati lama kelamaan pada suhu yang tinggi.

 

Tetapi anda juga perlu mengambil perhatian bahawa suhu tidak terlalu tinggi, daripada ingin membasmi bakteria penyebab bintik putih, ikan yang anda pelihara akan mati juga.

 

4. Beri Garam Ikan

Kaedah ini nampaknya, yang paling biasa atau sering dilakukan, memandangkan kaedahnya sangat mudah dan tidak memerlukan banyak wang.

 

Anda hanya perlu memasukkan garam ikan secukupnya ke dalam akuarium rawatan yang mengandungi ikan hiasan yang sedang dirawat. Atau ia juga boleh diberikan kepada akuarium biasa tetapi pada dos yang lebih rendah untuk mengelakkan penyakit bintik putih tumbuh.

 

Demikianlah Artikel Mengenai Penyakit Bintik Putih yang sering menjengkelkan apabila memelihara ikan hiasan. Dan tentunya dengan penjagaan dan rawatan yang baik terhadap ikan yang terkena penyakit ini dapat mengurangkan risiko kematian akibat bintik putih.

 

Source : Daftarikan.com